Papier en karton scheiden? Natuurlijk!

Zo’n 87% van het oud papier en karton in Nederland wordt gerecycled. Thuis ben je er al lang aan gewend om papier en karton te scheiden, maar bij bedrijfsafval is het nog niet echt normaal. Zonde voor je beurs, want zo komt goed te recyclen materiaal in de dure restafvalcontainer terecht. En zonde van de grondstof, want via die restafvalcontainer eindigt het in de verbrandingsoven.

We vertellen je alles over:

 • Waarom het interessant is voor je beurs om te scheiden

 • Hoe jouw afval ineens als grondstof dient

 • Dat dat ook geldt voor vertrouwelijk papier

 • Hoe het papierrecycling proces eruit ziet

Papiercontainers crop

Rd4 bedrijfscontainer huren voor papier en karton

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

 • Scherpe tarieven

 • Tot 10% korting

 • Gratis plaatsing

 • Geen milieu- of brandstoftoeslag


Scheiden van papier en karton is kostentechnisch interessant

In 2050 wil onze overheid dat het bedrijfsleven geen afval meer produceert en in 2030 moeten we 50% minder primaire grondstoffen gebruiken. Om het scheiden aan te moedigen wordt door de overheid de belasting op te verbranden afval steeds verder verhoogd en wordt ook nog een CO2-heffing ingevoerd.

Kortom: restafval wordt steeds duurder.

Door papier en karton uit de rolcontainer voor restafval te houden, waardoor deze minder vaak geleegd hoeft te worden bespaar je dus direct kosten. Je zou dan ook kunnen overstappen naar een container met een kleiner volume. Minder vaak ledigen of een kleiner volume restafvalcontainer betekent een directe besparing van kosten!

Jouw papier en karton afval wordt grondstof

Naast het besparen van kosten op restafval ben je als ondernemer ook duurzaam bezig door het scheiden van papier en karton. Het zijn waardevolle grondstoffen, die gebruikt worden voor het maken van ander papier, zoals krantenpapier en toiletrollen.

660 L vpapcontainer crop

En vertrouwelijk papier dan?

Voor papier dat vertrouwelijke informatie bevat heeft Rd4 speciale afgesloten containers.

Dit vertrouwelijke papier wordt in een beveiligde ruimte volledig versnipperd voordat het naar de papierfabriek gaat.

Lees meer over het laten inzamelen van vertrouwelijk papier.

Het recyclingsproces van papier en karton

Papier en karton samen in één container?

Jazeker! Zodra een inzamelvoertuig vol is gaat het naar de op- en overslaglocatie van Rd4.

Daar wordt het papier en karton via een zeefinstallatie gescheiden naar 2 stromen: papier en karton, die elk hun weg vinden naar de papierfabriek. Daar wordt er weer nieuw papier en karton van gemaakt.

Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit, anders kunnen ze klem komen te zitten. Maak kartonnen dozen klein om ruimte te besparen in de container.

Papier vrij

Schoon en droog

Alleen schoon en droog papier en karton kan gerecycled worden tot nieuw papier en karton. Karton met vetvlekken zoals gebruikte pizzadozen kan niet verwerkt worden. Het vet trekt in de papiervezels waardoor de vezels onbruikbaar worden. Dit vieze karton moet bij het restafval. Een klein beetje vet is niet erg, de extra chemicaliën en energie die nodig zijn om de vezel schoon te maken, weegt op tegen het terugwinnen van de papiervezels. Ook moet papier en karton droog zijn. Papier en karton wordt in het verwerkingsproces ook nat gemaakt, maar het verschil is dat papier en karton dat nat ingeleverd wordt, gaat schimmelen en dan niet goed meer verwerkt kan worden.

Wat gebeurt er met het papier?

In Nederland wordt papier voor tweederde van oud papier en karton gemaakt. Dat scheelt veel bomen!

Het oud papier en karton wordt bij de papierfabriek met water vermengd, waardoor een soort pap ontstaat. Verontreinigingen zoals nietjes en paperclips worden er via een zeef uitgehaald. Soms wordt de inkt uit de papiermassa gehaald. Dat gebeurt door de papiermassa met zeep of zeepachtige stoffen te wassen. Het afval dat hierbij ontstaat, wordt gebruikt in de cement- en baksteenindustrie of er wordt cementverbeteraar van gemaakt.

In 4 kliks geregeld!
De bestelling van een papiercontainer is in een handomdraai geregeld.

240 liter rolcontainer
660 liter rolcontainer
1100 liter rolcontainer
2500 liter rolcontainer
5000 liter rolcontainer
 • Gratis plaatsing
 • Scherp tarief
 • Geen milieu- of brandstoftoeslag
Rd4 Bedrijvenservice logo 400x400

Samen met Rd4 Bedrijvenservice op weg naar een circulaire economie!

Paper factory