Wat is swill afval en is het scheiden van swill verplicht? Wat zijn de voordelen voor mij en het milieu? Je leest het hier.
Wat is swill?
Is het scheiden van swill afval verplicht?
Is swill afval scheiden duurzaam?
Kan ik echt besparen door swill afval te scheiden?
Gaat dat niet stinken en wordt een swill container niet vies?
Swill container huren?
Vraag een vrijblijvende offerte aan.
- Altijd een schone container
- Besparing op restafval en de stijgende tarieven daarvoor
- Swill wordt compost, groene stroom of groen gas
- Gratis plaatsing
- Geen milieu/brandstof/calamiteitentoeslag
Wat is swill?
Swill is organisch afval dat vrijkomt in keukens. Denk hierbij aan groenten, fruit, sauzen, soepen, brood en andere voedingsmiddelen. Bij iedere onderneming waar voedsel bereid wordt, komen voedselresten vrij. Dit kan gekookt zijn inclusief vetten en oliën of ongekookt. Ook producten die over de datum zijn, deegwaren en vlees- en visafval vallen onder swill.
Het verschil tussen swill en GFT-afval
GFT afval is groente-, fruit- én tuinafval.
Swill afval is groente- en fruitafval, zonder de T van tuinafval, inclusief alle gekookte en ongekookte etensresten, zoals vlees, vis en soepen en sauzen.
Er zijn meer nuances, maar het belangrijkste is dat swill afval en het verwerkingsproces ervan speciaal is afgestemd op afval uit horeca en (bedrijfs)kantines. Tuinafval heb je als horecazaak waarschijnlijk niet of weinig en daarom neem je het beste een swill container.
Waar komt de naam swill vandaan?
Swill is het Engelse woord voor spoeling, drab of varkensvoer. Dit afval werd vroeger gebruikt als varkensvoer maar dat is nu verboden, in verband met het risico op het overbrengen van verschillende ziekten.
Is het scheiden van swill afval verplicht?
Ja:
Bij een bedrijfsoppervlakte vanaf 100m2
En vanaf 240L afval (alle soorten) per week
Vrijwel alle professionele keukens zijn verplicht om etensresten te scheiden. In het Landelijk afvalbeheersplan 3 (LAP 3) staat dat Nederlandse bedrijven die verplichting hebben bij een bedrijfsoppervlakte vanaf 100 m2 en minimaal 240 liter totaal aan afval per week produceren.
Is swill afval scheiden duurzaam?
Je helpt het milieu als je swill niet in het restafval gooit, maar gescheiden houdt. Van swill wordt op een milieuvriendelijke wijze compost, groene stroom en groen gas gemaakt. Diverse Rd4-voertuigen rijden op groen gas, dus op gescheiden swill afval afkomstig van onze bedrijfsklanten.
Van deze ingezamelde afvalstroom worden dus nieuwe brandstoffen gemaakt. Je levert daarmee een directe bijdrage aan duurzaamheid. Samen met Rd4 op weg naar een circulaire economie!
Kan ik echt besparen door swill afval te scheiden?
Door de steeds verder stijgende tarieven voor restafval dat verbrand wordt is het belangrijk om de restafvalstroom zo klein mogelijk te houden.
Door swill te scheiden bespaar je ruimte in de rolcontainer voor restafval waardoor deze minder vaak geleegd hoeft te worden. Je zou dan ook kunnen overstappen naar een container met een kleiner volume. Minder vaak ledigen of een kleiner volume restafvalcontainer betekent een directe besparing van kosten!
Gaat dat niet stinken en wordt een swill container niet vies?
Swill wordt verzameld in 120L-rolcontainers. Deze containers zijn voorzien van een rubberen afsluiter en een klem om onaangename geur te voorkomen. De swill containers worden niet ter plekke geleegd, maar altijd omgeruild voor volledig schone, lege en hygiënische containers. De lediging en reiniging vindt plaats op de thuislocatie van Rd4 Bedrijvenservice.
Rd4 Bedrijvenservice: service op rolletjes!
Rd4 Bedrijvenservice heeft containers voor verschillende afval- en grondstofsoorten klaar staan. In slechts 4 kliks heb je de bestelling geregeld of een vrijblijvende offerte aangevraagd.
Maak direct een keuze uit de diverse mogelijkheden bij Rd4 Bedrijvenservice
Of vraag meteen je offerte aan voor een swill container.