Service op rolletjes

Vetafscheider: een vereiste voor de horeca

Elk bedrijf waar water dat is vervuild met vet op de riolering wordt geloosd, is verplicht om een vetafscheider (ook wel vetput genoemd) te plaatsen. Dat houdt in dat vrijwel alle horecaondernemingen, zoals restaurants, bedrijfskeukens, cafés en hotels een vetafscheider nodig hebben. Waarom dat is en hoe bijvoorbeeld de reiniging van een vetput werkt? Lees snel verder!

We behandelen:

 • Waarom is een vetput verplicht?

 • Hoe werkt een vetafscheider?

 • Wat gebeurt er met de oliën en vetten uit de vetafscheider?

 • Hoe wordt een vetput gereinigd?

E9 A9767 web

Een vetput ledigen moet regelmatig gebeuren. Ook voor de reiniging en inspectie van de vetput zit je bij Rd4 Bedrijvenservice aan het goede adres!

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Waarom is een vetput verplicht voor mijn bedrijf?

Warmte maakt vet vloeibaar. Als olie en vet in jouw bedrijf met warm water worden weggespoeld, lijkt er weinig aan de hand te zijn. Zodra het echter afkoelt, gaat het stollen.

Dit verstopt dan langzaam maar zeker het riool. Uiteindelijk kom je dan voor een nare verrassing te staan. Voor je het weet komt het water terug omhoog en krijg je te maken met overstromingen en stankoverlast. Het oplossen van een dergelijke situatie brengt vaak hoge kosten en een heleboel geregel met zich mee. Daarnaast veroorzaakt het een zeer onhygiënische situatie. Zeker in een keuken of kantine is dit niet gewenst.


Hoe werkt een vetafscheider?

Om te begrijpen hoe de vetafscheider werkt, moeten we ook weten hoe vet zich ‘gedraagt’.

Al het afvalwater uit de keuken stroomt met vetdeeltjes de afscheider in. Hier drijft het vet naar de oppervlakte waar het gedeeltelijk stolt. Zware deeltjes zakken als slib naar de bodem. Daartussen vind je nu vet- en slibvrij water. De afvoerbuis naar het riool bevindt zich op de plaats van het vet- en slibvrije water.


De inhoud van de vetput wordt gerecycled

Na het ledigen wordt ervoor gezorgd dat het afval op een milieuvriendelijke wijze wordt verwerkt. Oliën en vetten zijn geschikt voor recycling. De verwerker stopt al het afval in grote tanks en verwarmt deze. Ook in deze situatie is er sprake van een scheiding van de verschillende afvalstoffen. Eventuele zware restproducten zakken naar de bodem en het vet drijft op de olie.

Deze verschillende producten worden vervolgens apart verwerkt tot nieuwe producten. Oud frituurvet wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij de productie van biodiesel. De restproducten worden gebruikt bij de productie van andere producten, bijvoorbeeld: make-up, zeep of smeermiddel.

E9 A9858 web

Hoe pakken we de inspectie en reiniging van de vetput aan?

 • Vaststellen van de dikte van de drijflaag en de sliblaag
  • De juiste frequentie van onderhoud, binnen de toegestane wetgeving, kan op basis hiervan worden vastgelegd. Dat is belangrijk. Een te volle afscheidingsinstallatie verliest immers zijn werking of zal door het interne vlottersysteem automatisch geheel afsluiten.
 • Leegzuigen van de vetafscheider door een tankwagen.
 • Ontstoppen van de aan- en afvoerleidingen.
 • Schoonmaken van de vetafscheider, onder hoge druk.
  • Dat is van essentieel belang voor de levensduur van de afscheider, omdat agressieve stoffen anders een destructieve werking hebben.
 • Grondige inspectie van de vetafscheider.
  • Dankzij de inspectie worden eventuele gebreken tijdig opgemerkt, zodat deze snel verholpen kunnen worden. Alle delen, zoals de vlotter, vlotterzitting, scheidingswanden, coating en de in- en uitlaatconstructie worden hierbij nauwkeurig geïnspecteerd.

Zo ben je verzekerd van een goede werking van jouw vetput!


Rd4 Bedrijvenservice: service op rolletjes!

Vetputten bij bedrijfskeukens en horeca worden geleegd, schoongemaakt, gecontroleerd en eventueel gerepareerd. Wij adviseren om de vetputten gemiddeld viermaal per jaar te ledigen en te reinigen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!


Neem contact op