Piepschuim is 100% recyclebaar

Door piepschuim afval te recyclen lever je een directe bijdrage aan de circulaire economie!

Ga je piepschuim weggooien? Houd het dan uit het restafval. Gescheiden piepschuim is 100% recyclebaar en dus een super duurzame oplossing! En zo maken we van afval weer een grondstof.

Bronscheiding zorgt ervoor dat jouw ingezamelde grondstoffen optimaal gerecycled kunnen worden, waardoor we de grondstoffen in de circulaire cirkel houden. Van het ingezamelde piepschuim afval wordt weer nieuw piepschuim gemaakt. Daarmee besparen we energie en verminderen de CO2-uitstoot. Je helpt mee om de keten te sluiten en het verbruik van aardolie te verminderen.

Bouwvakker met eps

Piepschuim geschieden laten inzamelen?

Vraag een vrijblijvende offerte aan

  • Knapzakken en evt. knapzakhouder wordt door Rd4 geleverd

  • Besparing op restafval en de stijgende tarieven daarvoor

  • Jouw piepschuim wordt voor 100% hergebruikt

  • Inzamelingsfrequentie: 1x per week, 1x per 2 weken, 1x per 4 weken of alleen op afroep.

PS logo

Wat is piepschuim?

Piepschuim is een erg licht materiaal dat uit 98% lucht bestaat en goede isolerende eigenschappen heeft.

Je kent het waarschijnlijk als verpakkingsmateriaal, of beter gezegd: beschermingsmateriaal in verpakkingen. Piepschuim is namelijk een licht materiaal dat in allerlei vormen en maten voorkomt. Het is niet buigzaam, breekt gemakkelijk en korrelt. Deze eigenschappen beschermen breekbare of kostbare goederen tijdens transport (denk aan televisies, koelkasten en wasmachines). Soms wordt piepschuim ook gebruikt voor warmte-isolatie-doeleinden, zoals bodemisolatie in de glastuinbouw of voor het vullen van een spouwmuur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren.
Ook kan piepschuim gebruikt worden als geluidsisolatie.

Piepschuim is een soort kunststof te herkennen aan de witte kleur en het recyclelogo met daarin ‘PS’. Het wordt ook wel EPS (Expanded Polysyrene), Tempex of Styropor genoemd.

En we noemen het piepschuim omdat het zo piept als je het ergens tegenaan wrijft.

Waarom heeft piepschuim een slecht imago?

Het grootste probleem met piepschuim afval is dat het vaak terecht komt in de zogenaamde plasticsoep. Piepschuim is licht van gewicht en wordt makkelijk meegenomen door wind en golven. In de oceanen blijft het jaren ronddrijven met alle gevolgen van dien. Dieren raken er in verstrikt of zien het aan voor voedsel waardoor ze overlijden.

Een duurzame oplossing!

Ondanks de slechte naam van kunststof is piepschuim heel duurzaam en een waardevolle grondstof.

We willen vermijden dat aardolie wordt gebruikt als grondstof voor de piepschuimproductie. Zeker omdat er een volledig circulaire oplossing is: piepschuim kan namelijk, wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld, 100% worden gerecycled!

De zakken met piepschuim worden naar de thuislocatie van Rd4 Bedrijvenservice gebracht, waarna ze naar de piepschuimindustrie gaan voor een nieuw leven.

Piepschuim wordt door de piepschuimindustrie verwerkt tot kleine korrels, waar weer nieuw piepschuim van gemaakt wordt. Het piepschuim moet wit en schoon zijn en dus niet vervuild met bijvoorbeeld etensresten, olie, lijm of tape.

Bespaar op kosten van restafval!

Piepschuim neemt veel volume in binnen de restafvalcontainer. Daardoor zit de container sneller vol en moet deze eerder geleegd worden.
Door piepschuim apart in te zamelen verlaag je het volume restafval en het aantal transporten aanzienlijk.

Dan kun je wellicht de ledigingsfrequentie verlagen van restafval of wisselen naar een kleinere restafvalcontainer.

2 bakjes

Let op: geen PD!

Piepschuim is een soort kunststof, dus het is logisch dat je denkt dat dit bij het plastic verpakkingsafval hoort. Maar dat is niet het geval! Piepschuim mag absoluut niet in de PD-container omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt.

Hoe wordt piepschuim gemaakt?

De vloeibare en chemische grondstof polystyreen wordt in de fabriek bewerkt zodat er bolletjes ontstaan. Deze bolletjes worden door middel van een blaasmiddel groter gemaakt en aan elkaar geplakt. Zo ontstaan de bekende blokken, platen en vlokken hardschuim.

Elke kubieke meter EPS bevat ongeveer tien miljoen bolletjes of parels. Elke parel telt ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus maar voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht.

Piepschuim inzameling door Rd4 Bedrijvenservice

Voor de inzameling van piepschuim worden doorzichtige knapzakken gebruikt met een inhoud van 2500 liter. Deze zakken worden op afroep geleverd door Rd4 Bedrijvenservice en zijn per 10 stuks verkrijgbaar.

De inzameling is mogelijk op abonnementsbasis met een vaste frequentie (1x per week, 1x per 2 weken, 1x per 4 weken) of alleen op afroep.

Rd4 Bedrijvenservice logo 400x400

Samen met Rd4 Bedrijvenservice op weg naar een circulaire economie!

Ook een knapzakhouder? Hoeft niet, maar wel handig!

Bij Rd4 Bedrijvenservice kunnen knapzakhouders gehuurd worden, waarin de knapzak wordt ingehangen, zodat het piepschuim eenvoudig in de openstaande zak gegooid kan worden.

2500 liter Rd4-knapzak Piepschuim
  • Een duurzame oplossing
  • Piepschuim wordt 100% gerecycled
  • Bespaar op restafval
9 Containerlediging door zijlader

Vraag een offerte aan

  • Knapzakken en evt. knapzakhouder wordt door Rd4 geleverd
  • Besparing op restafval en de stijgende tarieven daarvoor
  • Jouw piepschuim wordt voor 100% hergebruikt
  • Lediging zo vaak jij dat wilt