Piepschuim is 100% recyclebaar

EPS bolletjes

Recycle jij het dan ook? Wanneer piepschuim goed gescheiden wordt is het 100% recyclebaar. Het kan dus een duurzame oplossing zijn. Dan moet je het alleen wel gescheiden laten inzamelen.

Bouwvakker met eps

Piepschuim gescheiden laten inzamelen?

Vraag een vrijblijvende offerte aan.

  • Knapzakken en evt. knapzakhouder wordt door Rd4 geleverd

  • Besparing op restafval en de stijgende tarieven daarvoor

  • Jouw piepschuim wordt voor 100% hergebruikt

  • Lediging zo vaak jij dat wilt

Een duurzame oplossing!

Piepschuim is duurzaam, ondanks de slechte naam van kunststof, en een waardevolle grondstof. We willen vermijden dat aardolie wordt gebruikt als grondstof voor de piepschuimproductie. Zeker omdat er een volledig circulaire oplossing is: piepschuim kan namelijk, wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld, 100% worden gerecycled!

De zakken worden via een afzonderlijk transport naar de thuislocatie van Rd4 Bedrijvenservice gebracht, waarna ze naar de piepschuimindustrie gaan voor een nieuw leven.

Piepschuim wordt door de piepschuimindustrie verwerkt tot kleine korrels, waar weer nieuw piepschuim van gemaakt wordt. Het piepschuim moet wit en schoon zijn en dus niet vervuild met bijvoorbeeld etensresten, olie, lijm of tape.

Bespaar op restafval!

Door het piepschuim uit het restafval te houden kun je wellicht de ledigingsfrequentie verlagen van restafval of wisselen naar een kleinere restafvalcontainer.

PS logo

Wat is piepschuim?

Piepschuim is een soort kunststof die we in veel verschillende vormen en maten tegenkomen. Het is een licht materiaal en kan in elke vorm worden gemaakt. Piepschuim kan worden gebruikt als bescherming van goederen tijdens transport (denk aan televisies, koelkasten en wasmachines), maar piepschuim kan ook worden gebruikt voor warmte-isolatie-doeleinden of als geluidsisolatie.

Piepschuim is te herkennen aan de witte kleur. Het is niet buigzaam, breekt gemakkelijk en korrelt. Piepschuim is herkenbaar aan het recyclelogo met daarin PS.

We noemen het piepschuim omdat het zo piept als je het ergens tegenaan wrijft. Piepschuim wordt ook wel EPS (Expanded Polysyrene), Tempex of Styropor genoemd.

2 bakjes

Let op: geen PD!

Piepschuim is een soort kunststof, dus het is logisch dat je denkt dat dit bij het plastic verpakkingsafval hoort. Maar dat is niet het geval! Piepschuim mag absoluut niet in de PD-container omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt.

Hoe wordt piepschuim gemaakt?

De vloeibare en chemische grondstof polystyreen wordt in de fabriek bewerkt zodat er bolletjes ontstaan. Deze bolletjes worden door middel van een blaasmiddel groter gemaakt en aan elkaar geplakt. Zo ontstaan de bekende blokken, platen en vlokken hardschuim.

Elke kubieke meter EPS bevat ongeveer tien miljoen bolletjes of parels. Elke parel telt ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus maar voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht.

Piepschuim inzameling door Rd4 Bedrijvenservice

Voor de inzameling van piepschuim worden doorzichtige knapzakken gebruikt met een inhoud van 2500 liter. Deze zakken worden op afroep geleverd door Rd4 Bedrijvenservice en zijn per 10 stuks verkrijgbaar.

De inzameling is mogelijk op abonnementsbasis met een vaste frequentie (1x per week, 1x per 2 weken, 1x per 4 weken) of alleen op afroep.

Rd4 Bedrijvenservice logo 400x400

Samen met Rd4 Bedrijvenservice op weg naar een circulaire economie!

Knapzakhouder? Handig!

Bij Rd4 Bedrijvenservice kunnen knapzakhouders gehuurd worden, zodat het piepschuim eenvoudig in de openstaande zak gegooid kan worden.

2500 liter Rd4-knapzak Piepschuim
  • Levering door Rd4
  • Piepschuim wordt 100% hergebruikt
  • Lediging zo vaak dat jij wilt

Vrijblijvende offerte

Neem contact op met Rd4 Bedrijvenservice voor een vrijblijvende offerte!

Neem contact op